Sumber : aziejaya.blogspot
By : Resepi Pilihan
Event: Resepi yang akan dicuba
Bahan2
1 ekor ayam - potong kecil
2 bawang besar kuning - cincang/kisar
1 labu bawang putih - tumbuk
3 inci halia - tumbuk
1 sb jintan manis
1 sb serbuk lada hitam
1 gelas air asam dicampur dengan 1 ibu jari belacan bakar
2 kiub stok daging
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan lain
2 pek mee kuning/mee hoon - celur
1 ikat sawi - celur
Daun sup - hiris
Bawang goreng
Cili kicap
Cara2nya
- Tumis bawang putih yang ditumbuk dengan halia.
- Masukkan bawang besar. Tumis sehingga wangi.
- Masukkan serbuk jintan manis dan serbuk lada hitam.
- Kacau seketika.
- Masukkan ayam dan kacau rata lagi sehingga ayam kecut dan air ayam kering.
- Masukkan pula air asam jawa tadi yang telah ditapis.
- Masukkan air agak agaklah jumlahnya.
- Masukkan kiub stok daging dan garam secukup rasa.
- Biarkan kuahnya mendidih.
Cili Kicap
Bahan bahan:
Segenggam cili padi - 15 biji cili merah dan hijau
3 ulas bawang putih
3-4 biji limau kasturi - perah airnya
Sedikit cuka
Kicap manis
Garam
Gula
Cara2
- Sangai bawang putih dan cili padi sebelum ditumbuk.
- Masukkan air perahan limau kasturi, sedikit cuka dan kicap manis.
- Akhir sekali sesuaikan rasa dan masukkan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment