Monday, December 30, 2013

Resepi Pilihan - Pulut Kuning


Sumber:
By: Resepi Pilihan
Event: Resepi yang akan dicuba

Bahan2
500gm Beras Pulut
Sekeping asam Gelugor / Asam Keping
2 sudu teh Serbuk Kunyit
2 helai Daun Pandan
350ml Santan Segar
2 sudu teh Garam
1/2 sudu teh Gula

Cara2nya
  • Cuci pulut dan rendam semalaman atau lebih kurang 4 jam bersama asam keping dan serbuk Kunyit.
  • Tos dan kukus pulut bersama daun pandan kira2 25 minit atau 3/4 masak.
  • Angkat pulut dan letak didalam mangkuk besar.
  • Gaul santan, garam dan gula. Kacau bersama pulut tadi dan biarkan seketika sehingga pulut meresap santan.
  • Kukus semula selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  • Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment