Tuesday, July 24, 2012

Resepi Mee Hailam


2 sudu lada hitam
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 ulas bawang merah - ditumbuk
300g udang sederhana besar
300g daging ayam
3 ekor sotong saiz besar
10 ekor udang saiz sederhana * tak masukkan sbb tak ada
1 paket fish ball
1 paket mee
4 cawan air
2 sudu besar cili kisar
3-4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan * tak masukkan
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos ikan * tak masukkan
2 biji telur
Sedikit sayur sawi
Sedikit sayur gobis
1 batang karot - dipotong memanjang
2 biji tomato - dibelah 6
Sedikit tepung jaging
Minyak untuk menumis
Daun sup dan cili merah

CARA-CARA MEMASAK:
- Bersihkan udang dan sotong kemudian tos dan ketepikan.
- Potong isi ayam menjadi ketulan kecil .
- Potong fish ball.
- Bersihkan semua sayur dan potong ketepikan semua bahan-bahan ni.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar sampai cili masak dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan ketulan isi ayam tadi dan kacau.Apabila isi ayam masak bolehlah dimasukkan air .
- Masukkan carrot dan bunga kobis dan biar sehingga kuah hampir2 mendidih.
- Masukkan semua sos cili, sos tiram, minyak bijan, kicap manis n cair, sos ikan, lada hitam dan kacau semua bahan ni .

- Masukkan semua udang serta sotong dan kacau semua bahan.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji biar sekejap sampai telur masak dan masukkan sayur sawi, buah tomato dan kacau.
- Masukkan bancuhan tepung jagung ( supaya kuah lebih pekat).
- Kacau semua bahan.Kalau rasa kurang masin, bolehlah ditambah garam .

- Akhir sekali masukkan mee dan kacau semua bahan dan biar kuah mendidih  untuk seketika. Sedia untuk dihidangkan.

- Sebelum dihidang bolehlah ditabur dengan daun sup, cili merah dan juga bawang goreng .

* nak asingkan kuah dan mee pun boleh bagi mengelak mee menjadi kembang tapi pastikan mee dicelur terlebih dahulu sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment