Tuesday, June 26, 2012

Resepi Puding Tembikai




By: daridapureza.blogspot.com
Event: suka-suka

Bahan2
20g agar-agar tali
6 keping roti - dibuang kulit tepi
1 tin susu cair
6 cawan air
1/2 cawan susu pekat
1 1/2 cawan gula
2 sudu makan mentega
Esen vanila
Cincau / biji selasih - eza guna adunan dan warnakan hitam, suruh anak beli cincau tapi dah habis.

Cara2nya
1. Rendamkan agar-agar seketika dan masak sehingga agar-agar hancur.
2. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
3. Sementara itu rendam roti bersama susu cair. Blendkan sekali bersam susu pekat manis hingga halus.
4. Setelah gula larut, masukkan bahan yang telah diblend tadi ke dalam periuk dan masukkan sedikit esen vanila dan mentega.
5. Kacau sehingga mendidih.
6. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau sebagai kulit tembikai (untuk acuan ini - 3 cawan). Biarkan beku sedikit.
7. Sedikit warna asal (1 1/2 cawan) dan curahkan ke atas lapisan hijau tadi. Biarkan beku.
8. Adunan selebihnya warnakan merah dan taburkan cincau / biji selasih sebagai biji tembikai.
9. Sejukkan didalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment