Monday, June 25, 2012

Resepi Bihun Sup



By: daridapureza.blogspot.com
Event: Lunch

Bahan2:

Bahan A
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 in kulit kayu manis
3 ulas bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
Halia 1 inci - dihiris halus (eza tumbuk)

Bahan B
1/2 ekor ayam
1 batang lobak - dipotong nipis
3 biji tomato - dibelah 6
Kobis - dihiris halus (eza tak letak kobis sebab tak ada dalam peti ais)

2 liter air
Garam
1 sudu makan serbuk lada hitam
Bihun 1 paket
Daun sup - untuk dimasukkan kedalam kuah sup dan untuk hiasan.
Bawang goreng - untuk hiasan

* eza tambah 7 biji cili api kampung supaya sup terasa sedikit pedas. Atau boleh juga buat cili kicap jika tetamu kita pun ada kanak2 so semua boleh makan. Tak tambah cili api pun tak apa sebab dah dimasukkan serbuk lada hitam.

Cara2nya
1. Tumis semua Bahan A hingga naik bau.
2. Masukkan Bahan B dan kacau hingga rata dan biarkan seketika..
3. Masukkan air kemudain masukkan serbuk lada hitam dan masukkan garam secukup rasa. Biarkan hingga mendidih.
4. Setelah mendidih, tutupkan api dan taburkan daun sup kedalam periuk.
5. Bolehlah dihidang.
6. Hiaskan bihun sup tersebut dengan bawang goreng dan sedikit daun sup.

No comments:

Post a Comment